Hoe te starten?

diagram ikagai

Het Enneagram is het basismodel, dat – zonder oordeel – veel inzichten geeft. Dit is een psychologisch model met negen persoonlijkheidstypes en geeft helder weer waar je nu staat in je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast biedt het handvatten om je kernkwaliteiten en onontdekte talenten inzichtelijk te maken.

De 9 types in het kort zijn;

1. De perfectionist/hervormer, wil goed zijn en de dingen verbeteren
2. De helper/gever, wil geliefd zijn en waarde toevoegen
3. De presteerder/succesvolle werker, wil zich waardevol en geaccepteerd voelen
4. De individualist/romanticus, wil begrijpen wie hij is en zichzelf uitdrukken
5. De Waarnemer/denker, wil de wereld om zich heen begrijpen en competent zijn
6. De Loyalist/autoriteit, wil zekerheid en veiligheid
7. De Avonturier/optimist, wil blij, gelukkig en tevreden zijn
8. De Leider/baas, wil zichzelf beschermen door sterk en vol zelfvertrouwen te zijn
9. De Bemiddelaar/vredestichter, wil in eenheid en harmonie met anderen leven

Allemaal hebben we deze 9 types in ons, maar één ‘lampje’ brandt op dit moment het felst. Je huidige persoonlijkheidstype geeft je meer duidelijkheid over je verdedigingsmechanismen, je drijfveren, je valkuilen en het gedrag dat je vermijdt. Naast deze persoonlijke inzichten geeft je profiel ook meer duidelijkheid over het werken in teamverband en je voorkeuren voor bepaalde functies en organisaties.

Buiten het Enneagram gebruik ik tijdens mijn coaching ook andere modellen, tools en inspiratiebronnen om tot de kern te komen. Voorbeelden hiervan zijn: Ikigai, Deep Democracy, teamrollen van Belbin, de kernkwaliteiten van Ofman, niveaus van Bateson, het waarden in werk-spel en diverse tests op het gebied van loopbaanmotief, loopbaanwaarden en managementvaardigheden. De Sedona loslaat techniek zet ik in om belemmeringen op te lossen, zodat je met meer zelfvertrouwen nieuwe keuzes maakt.

Belangrijk om te weten is dat ik je ‘op maat’ coach; we besluiten samen welke methodiek het beste bij jou past en waar jij je prettig bij voelt.